ΓΕΝΙΚΑ
To εργαστήριο ιδρύθηκε με το ΠΔ 45/31.1.1999, ως Εργαστήριο Διδακτικής Ζωντανών Γλωσσών, και έχει μια μακρόχρονη παρουσία.
Η ίδρυση του Εργαστήριου ξεκίνησε με τις προσπάθειες της Ομότιμης Καθ. Β. Τοκατλίδου. Στη συνέχεια την διεύθυνσή του ανέλαβε η Ομότιμη Καθ. Α.Ν. Συμεωνίδου-Χριστίδου, μετά η Καθ. Αικ. Κιγιτσιόγλου-Βλάχου.
Σήμερα η πορεία του συνεχίζεται υπό την διεύθυνση του Καθ. Παναγιώτη Αρβανίτη.
Το Εργαστήριο λειτουργούσε βάσει του εσωτερικού του κανονισμού, που εγκρίθηκε το 2010 (αρ. απ. ΓΣ. 231/21-1-2010), αργότερα μετονομάστηκε με το ΦΕΚ 1692/2020 και αναμορφώθηκε ο εσωτερικός κανονισμός του. Το Εργαστήριο είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην ελληνική επικράτεια με αντικείμενό του την ανάπτυξη της έρευνας στον χώρο της Διδακτικής της Γλώσσας και των Νέων Τεχνολογιών, με έμφαση στη διεπιστημονικότητα και τη συνέργεια, όπως αυτή εκφράζεται διεθνώς.
Η σημερινή παρουσία του Εργαστηρίου καθίσταται ακόμη περισσότερο αναγκαία, με δεδομένες τις εξελίξεις στον χώρο των Γλωσσικών Επιστημών. Οι σπουδές Διδακτικής της Γλώσσας και των Νέων Τεχνολογιών αποτελούν ένα γοργά αναπτυσσόμενο πεδίο και τα παραγόμενα δεδομένα τους βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγχρονης διεπιστημονικής ερευνητικής δραστηριότητας.
Το Εργαστήριο, εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες σε τομείς της βασικής έρευνας και των εφαρμογών των αντικειμένων της Διδακτικής και των Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών:
Διδακτική της Γλώσσας και του Πολιτισμού.
Σύγχρονες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες.
Διαπολιτισμικότητα και Πολυγλωσσία.
Γλώσσα, Επικοινωνία και Τεχνολογία στο σύγχρονο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον.
- Την κάλυψη, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων Τμημάτων και Σχολών του ΑΠΘ, σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά πεδία του Εργαστηρίου, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσης και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών.
- Την εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική άσκηση) ειδικευμένων επιστημόνων στα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει το Εργαστήριο και προβλέπεται από τον νόμο.
- Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής εφόσον οι στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου.
- Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων.
- Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της κείμενης νομοθεσίας.
- Την παροχή γνωμοδοτήσεων (δικαστήρια κ.τ.λ.) σε θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάθεση δεδομένων.
- Την ανάληψη συμβουλευτικών ή αναπτυξιακών έργων και μελετών με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας.
- Την έκδοση επιστημονικών περιοδικών.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, ώστε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας νέων επιστημόνων που θα στελεχώσει το αναδυόμενο πεδίο με όρους αριστείας και αποτελεσματικότητας, ενώ στο επίκεντρό του βρίσκεται ο μεθοδολογικός προβληματισμός, η αξιολόγηση υλικών και προϊόντων στο πεδίο, όπως και η δημιουργία σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών.
ΜΕΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ
ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Το Εργαστήριο προσπαθεί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να δημιουργήσει μία εξειδικευμένη βιβλιοθήκη με κατεύθυνση τις Νέες Τεχνολογίες, την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με χρήση πολυμέσων , κ.ά.
Τίτλοι σχετικών βιβλίων βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του Τομέα Γλωσσολογίας/Διδακτικής του Τμήματος (αιθ. 307), η οποία διαθέτει υποδομές σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
2 PC Server
1 PC Backup Server
1 PC Web Server
1 Cisco Router 3600, 1 Cisco Switch 24 port, 4 3Com Switch 8 port, 1 HP Hub 16 port
2 PC υποστήριξης για το ΔΠΜΣ
2 PC γραμματειακής υποστήριξης
1 PowerMac G4 για επεξεργασία ψηφιακού Video και γραφιστικές εργασίες
3 εκτυπωτές (Δικτυακοί)
3 σαρωτές
2 Video Projector
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
1 Σύστημα Δορυφορικής Τηλεόρασης με κάτοπτρο 2,5 μέτρων τηλεχειριζόμενο, με αναλογικό και ψηφιακό δέκτη
2 Video S-VHS και 2 Video VHS , 2 Camcorders Hi8 , 1 Camcorder DV , 1 Digital Camera , 2 TV και 2 TV monitors
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ (MULTIMEDIA)
Κάθε Η/Υ είναι εξοπλισμένος με σύγχρονες πολυμεσικές δυνατότητες, όλοι διαθέτουν κάμερες, ηχεία και μικρόφωνα.
Αν ενδιαφέρεστε να εμπλακείτε και να ασχοληθείτε με τις δράσεις του Εργαστηρίου μας
Στείλτε μας μήνυμα